Guasha en Cranio Sacraal

GUASHA &

CRANIO SACRAAL

Guasha & Cranio Sacraal Therapie voor jouw paard

Guasha therapie

Bij een guasha behandeling wordt met een speciale steen (vaak van jade) over de huid 'geschraapt'. De massage met de guashasteen werkt diep in het lichaam in. Paarden stellen zich meestal heel snel open voor de behandeling. De beweging met de steen staat dicht bij hun natuur. Als paarden elkaar met hun tanden krabben (vaak op de schoft) lijkt dit erg op het ‘schrapen’.

Cranio sacraal therapie

Bij een cranio sacraal behandeling wordt met hele zachte aanrakingen met de handen energie doorgegeven aan het paardenlichaam. Ook wordt veel op het hoofd van het paard gewerkt. De behandeling kan erg goed spanningen weghalen uit het lichaam en van het hoofd, op een heel zachte manier.

In de behandeling combineer ik beide technieken, ik ga kijken wat jouw paard op dat moment nodig heeft. 

Met beide technieken help je het lichaam om zelf te kunnen helen.

Het zorgt voor diepe ontspanning en vermindert stress.

Het helpt je paard een betere conditie te krijgen en te houden en zorgt voor een betere balans.  

Het helpt je paard om sneller te herstellen na inspanning of een blessure of ziekte.

Het verhoogt de productie van gewrichtsvloeistof en zorgt zo voor een betere smering van de gewrichten. Het vermindert ontstekingen en zwellingen in de gewrichten waardoor de pijn minder wordt. Het geeft verlichting bij artrose.

Het helpt je paard om zich te kunnen ontwikkelen in de training. Het zorgt voor spieropbouw en toename van bewegingsvrijheid.

Het verbetert eerst de overbelastingen die zijn ontstaan door compensatie en daarna wordt het oorspronkelijke probleem zichtbaar.

De behandeling stimuleert de doorbloeding en helpt het paardenlichaam om afvalstoffen af te voeren. Het zorgt ervoor dat energie beter door het lichaam gaat stromen en vormt een zeer positieve invloed op het welzijn van je paard.

Hoe vaak een behandeling?

Minimaal drie behandelingen zijn meestal nodig om het meest optimale resultaat te behalen. Afhankelijk van de klacht of het probleem zijn soms meer behandelingen nodig.

 

Gestart wordt met minimaal drie behandelingen. Tussen de behandelingen zitten 2 of 3 weken. Daarna gaan we kijken of dit voldoende is of dat meer behandelingen nodig zijn om het beste resultaat voor jouw paard te behalen. 

 

De behandelingen zijn een erg waardevolle toevoeging op de dagelijkse verzorging en training van je paard. Regelmatige 'onderhouds-behandelingen' zorgen ervoor dat je paard soepel en fit blijft. Voordat een probleem of blokkade in het lichaam kan ontstaan, is die al weggehaald. Een onderhouds-behandeling kun je bijvoorbeeld 1x per maand of 1x per 2 maanden doen. Of bijvoorbeeld na een intensieve trainingsessie of wedstrijd. Het helpt je paard dan sneller te herstellen en de afvalstoffen af te voeren. 

 

Het hele lichaam van het paard kan meegenomen worden, en afhankelijk van de klacht kan aan bepaalde gebieden extra aandacht besteed worden. Het is ook afhankelijk van het paard en de situatie welke delen van het paard in één behandeling meegenomen worden. 

 

Na de behandeling

Na de behandeling dient het paard voldoende tijd te krijgen om te herstellen. Daarom is het beter om de eerste drie dagen niet te rijden. Beweging is wel heel belangrijk, dus je kunt het paard longeren (zonder hulpteugels), aan de hand werken of met hem gaan wandelen. En vrije beweging in de paddock of weide is natuurlijk heel goed.

Hoe merk je dat je paard niet optimaal in zijn vel zit?

Vaak geeft je paard met zijn gedrag aan dat er een probleem is. Signalen wat je paard kan geven zijn bijvoorbeeld een 'boze' reactie bij het poetsen en opzadelen, gevoelige plekken op het lichaam, chagrijnig gedrag of juist zenuwachtig en schrikachtig gedrag. Of het in verzet gaan, staken of juist wegrennen, zwiepen met de staart, kantelen van het hoofd, moeite hebben met bepaalde oefeningen in de training, moeite met buiging. Ook kun je het gevoel hebben dat je hulpen niet goed doorkomen of dat je minder goed contact hebt met je paard, alsof hij zich afsluit.

Bijvoorbeeld bij een spierprobleem kan de spier zich niet of moeilijk ontspannen. Dit komt door een verkleving van beschadigde spiervezels. Deze blokkade verdwijnt niet vanzelf. Met een behandeling kan de verkleving losgemaakt worden en kunnen de spieren weer ontspannen. 

Paarden kunnen ook spanning krijgen op hun hoofd. Je merkt bijvoorbeeld dat ze het niet fijn vinden om aangeraakt te worden op het hoofd of ze zijn schrikkerig. We doen namelijk best veel aan dat hoofd. Een hoofdstel en halster om, het paard gaat een keer hangen of stoot zijn hoofd. Met een cranio sacraal behandeling kan op een zachte manier spanning van het hoofd gehaald worden en kan het paard weer ontspannen. 

 

Een guasha en cranio sacraal behandeling is een aanvulling op de totale verzorging van je paard en is nooit ter vervanging van je dierenarts.